woensdag 25 maart 2020

Woensdag kook- en bakdag: BRANDNETELSOEP.



Woensdag is het vandaag. 
Vorige week zette ik het recept van brooddeeg op Facebook en aan het eind van dit recept zal ik het opnieuw plaatsen.
Een gezond en voedzaam soepje met eigen gebakken brood. Als dat geen thuiswerk is voor alle leeftijden.

Koken en bakken in de kleuterklas is  een wekelijks terugkerende activiteit.
Kinderen willen graag helpen bij het bereiden van het eten en juist nu, zou je zo'n kook- en bakdag fijn kunnen gebruiken als een gezamenlijke bezigheid. 
Samen koken, de tafel dekken en eten. 

Brandneteltoppen zijn nu overal te vinden  en als je met de kinderen gaat wandelen, neem dan een tas mee, maar zeker ook huishoudhandschoenen.
Brandnetels zijn al eindeloos bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze zuiveren en reinigen. Een echt voorjaarssoepje dus.

Het recept voor dit soepje is een simpel recept op basis van aardappel, uien en knoflook. Heb je nog restjes wortel, venkel, knolselderij dan kun je die natuurlijk ook gebruiken. 

Nodig voor een liter soep (je zou dit een recept voor 2 of drie kunnen noemen)

2 grote of 3 kleinere  aardappelen
2 uien
teentje knoflook
2 handen brandneteltopjes (gesneden)
1 liter water
2 bouillonblokjes
room, crème fraîche of kokosmelk

keukenhandschoenen (voor het snijden van de brandnetel)
staafmixer 

optioneel:
handje spinazie, stukjes knolselderij, wortel, venkel

kruiderij:
denk aan tijm, oregano en voor de garnering bieslook (komt ook al mooi boven de gond)

Belangrijk: heeft je kind nog niet zo vaak gesneden met een mes? Doe het  dan voor en leg pleisters klaar.
In de klas hebben we ook altijd pleisters bij de hand, maar zelden nodig.

dit is wat ik in huis had (en een klein stukje knolselderij)



Schil de aardappelen en  doe ze in een liter water. (en de optionele groentes)
Snipper de ui en knoflook en bak die aan in een scheutje olijfolie in een koekenpan.
Doe dan alles bij de aardappelen en breng aan de kook.

Snijd de brandnetel in stukjes en voeg die ook toe, net als de bouillonblokjes en de kruiden.
Als de aardappelen gaar zijn is de soep eigenlijk ook klaar.
Pureer met de staafmixer en voeg eventueel room toe.
Schep in een kom en garneer met fijngeknipte bieslook. 

Ben je met een groot gezin en heb je oudere kinderen? Nodig ze uit om alle ins en outs op te zoeken op internet. Misschien nemen ze zelfs een hele plant mee en planten die in een pot. Tijdens de maaltijd kunnen ze dan hun bevindingen presenteren ;-).
(Klik HIER voor een filmpje van schooltv, als voorbeeld)



Ik weet in ieder geval wat ik ga eten vanavond!



En wil je daar eigen brood bij?
Hieronder het recept van vorige week:

RECEPT BROODDEEG:
500 gr. Tarwemeel of Tarwebloem of een combi
300 cc. lauw water
7 gr. gist
schepje honing
1.5 tl zout

Meng meel en bloem (de kinderen in de klas meten in een mengbeker. Tot de rode streep is bloem, tot de blauwe streep is meel)
Los de gist op in een kopje water, heel goed roeren!!
Doe een schepje honing bij het mengsel, dat is om de gist wakker te maken.
Maak een kuiltje in het meel en giet het gistpapje erin. Schep er meel overheen en KIJK!! Komen er al scheurtjes in het meel-laagje??? Dan wordt de gist wakker.
We roeren alles door elkaar en voegen water toe. Juf Gerrie zegt altijd: 'Elke dag is anders en je kunt je deeg beter iets te nat dan te droog hebben'.
Het eerste kneden doet een volwassene, daarna nemen de kinderen het over. En kneden is iets anders dan knijpen hè?
(duwen en draaien en duwen en draaien ). Voeg nu ook het zout toe. En kneden duurt lang hoor! Een minuut of 10.
Stuif wat bloem op het aanrecht, zodat je deeg niet vastplakt.

Je kunt zonnepitten toevoegen, rozijnen...... en dan moet het rijzen. in een kom, natte theedoek er over en op een mooi warm plekje.
Na een uurtje kneed je het nog een keer. Maak je een groot brood? Kleine broodjes? Misschien al wel een haantje? Je kunt dit nog een keer laten rijzen.



Bakken doe je op een hoge temperatuur. Wel 200 graden. Hoe lang? Hm, een groot brood 40-45 minuten, kleine broodjes de helft van de tijd. Gewoon kijken, ruiken, kloppen (het moet hol klinken), afkoelen en smullen!!
Een fijne dag allemaal!!

Juf Carin.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten