dinsdag 7 april 2020

Bericht uit klas 6: Over koolmezen en uitvliegen.



beeld: Shutterstock

De koolmees.
 Na de periode van 16 tot 23 dagen in het nest kunnen de jonge vogels het nest verlaten.
 De jongen voelen net als de ouders goed aan wanneer het een geschikt moment is. 
Voor de ouders volgt een drukke periode waarin ze de jongen leren voedsel te vinden.
 De vogels blijven bij elkaar door druk geroep.
 Deze eerste periode is moeilijk voor zowel ouders als jongen, ze vormen door hun activiteiten een voor roofdieren gemakkelijk te traceren doel. 
In het algemeen leren de jongen snel zelfstandig voedsel te vinden. 
Ze leren al doende de omgeving goed kennen en zullen er jaarlijks in de lente terugkeren.



TE VROEG.
Normaal gesproken is het zo dat aan het eind van de zesde klas, vlak voor de zomervakantie begint, de zesdeklassers bijna niet kunnen wachten om uit te vliegen. 
Ze hebben voldoende geleerd op de basisschool. En het is de juiste tijd om te gaan.
 Ieder gaat dan zijn eigen weg en leert door middel van vallen en opstaan.

.

Ik heb een nest vol met 12 prachtige koolmezen in wording. Die straks allemaal hun eigen pad zullen volgen naar een prachtige toekomst. Nog een paar maanden en dan zijn ze klaar om te vertrekken.



Op dit moment voelt het echter een beetje als een nest te vroeg uitgevlogen koolmeesjes. Eigenlijk nog niet klaar voor wat er komen gaat. Ze doen heel hard hun best om op eigen poten te staan, maar hebben de hulp die ze aangeboden krijgen nog hard nodig. Hoe lastig ze dat soms ook vinden.





Met behulp van Internet, WhatsApp, Email en telefoontjes probeer ik de koolmeesjes in de buurt van het nest zelfstandig te laten vliegen. Hun eigen verantwoordelijkheid te vergroten en ze te laten ervaren hoe het gaat zijn als ze straks op hun eigen poten moeten staan. Dit gaat met vallen en opstaan, een lach en een traan en hopelijk met niet te vaak een pijnlijke neus euh… snavel.





Gelukkig is er voor ieder koolmeesje een eigen vangnet door wie ze liefdevol de juiste kant op worden gestuurd als ze de weg even kwijt zijn. Dat deze koolmeesje zo vroeg het nest hebben verlaten is ook voor dìt vangnet niet makkelijk. Het gaat te vlug en de omstandigheden zijn niet ideaal.




Ik hoop dat mijn koolmeesjes voor de zomervakantie nog een tijdje terug komen op het nest. Om daar op een goede manier afscheid van elkaar en het nest te kunnen nemen. Om te laten zien wat we kunnen tijdens een prachtig concert (voorstelling). 




Om samen terug te kijken op de mooie en soms moeilijke tijd die we hebben gehad. Met als afsluiting dat mooie moment waarop ze de wijde wereld in te trekken in de hoop dat ze nog eens langs komen vliegen.






Een fijne dag!

Tekst en tekeningen: juf Dieuwertje.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten