vrijdag 3 april 2020

Palmpasen, Palmpasen, versier je groene tak!






Er komt een vrolijk en sfeervol jaarfeest aan: Palmpasen. We waren achter de schermen al druk bezig te bedenken hoe we het dit jaar vorm zouden geven. De oude vorm werkte niet helemaal, maar de nieuwe vorm van afgelopen jaar beviel ook niet. 
Helaas kunnen we het dit jaar niet met elkaar vieren op school, en dus hebben we nog een jaar om daar over na te denken. Maar voor wie het zelf thuis vorm wil gaan geven is het wel goed om iets te weten over de achtergrond van Palmpasen.

Natuurlijk is er de Christelijke oorsprong van het feest. Palmzondag is het begin van de stille week voor Pasen, want op Palmzondag herdenken we de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem. Men had gehoord van de wonderen die hij op zijn weg verrichtte, en hij werd jubelend binnengehaald.

Maar dit jaarfeest kent ook een voorchristelijke oorsprong: die van het lentefeest. Eigenlijk hebben alle jaarfeesten in deze periode, van Maria Lichtmis tot Pinksteren, te maken met het ontluiken van de natuur en het begin van de lente: de start van het nieuwe jaar. Dat zie je ook terug bij Palmpasen: allerlei symbolen van een nieuw begin versieren de Palmpaasstok.


De slingers met gedroogd fruit staan symbool voor het zaad, het nieuwe leven.
 Er wordt ook altijd een takje van de altijd groen blijvende buxus bevestigd aan de palmpaasstok als symbool voor het eeuwige leven. 
En het broodhaantje, als de verkondiger van de nieuwe dag, staat fier bovenop.



Dit jaarfeest wordt op de Vrijeschool uitgebreid gevierd, meestal de vrijdag voor Palmzondag. 
In tegenstelling tot het Sint-Maartenfeest wordt dit feest in het volle licht gevierd. In een lange optocht zingen de kinderen Palmpasenliederen en lopen met hun versierde stok door het park om de lente te begroeten. 
Die Palmpaasstok staat voor de levensboom, het symbool van groei- en levenskrachten. De kruisvorm, het Christus-symbool is voor de jonge kleuters nog wat zwaar, daarom lopen zij met een hoepel: het Zonne-symbool.



Hoe maak je een Palmpaasstok .

In de aanloop naar Palmpasen wordt de Palmpaasstok versierd. De kleuters hebben allemaal een strook goudkarton en crêpepapier thuisgestuurd gekregen. Dat crêpepapier mogen ze aan de achterkant van de kartonnen strook plakken en die strook maken de ouders met een nietje tot een hoepel. Die hoepel bevestig je met vier draadjes aan de punt van een stevige maar niet te zware rechte tak.
Oudere kinderen maken van twee stevige rechte takken een kruis door ze stevig samen te binden. Vervolgens omwikkelen zij eerst het kruis met crêpepapier en hangen aan de zijarmen ook slierten crêpepapier zodat ze vrolijk kunnen wapperen in de wind.


kruisstok met snoer van gedroogd fruit.

palmpaasstok met hoepel, symbool van de zon.

Alle kinderen rijgen een snoer van gedroogd fruit en pinda’s, de kleuters hangen dit snoer vanaf de punt van de stok recht naar beneden, bij de kruisvormige stok hangt hij van het ene uiteinde naar het andere uiteinde van de zijarm.
Ook de ouders mogen wat bijdragen: aan de stok komt een gehaakt paasnetje te hangen waar twee paaseitjes in komen. Een takje buxus wordt vastgebonden aan de stok, en dan het beste gedeelte: het zelfgebakken broodhaantje mag boven op de stok.



En dan: een rondje door de wijk, het bos, of zingend door de tuin? En als het broodhaantje op is voor je weer thuis bent, kan er een mooie papieren haan bovenop en kan de Palmpaasstok nog lang blijven staan als vrolijke versiering in huis.

Veel plezier!

Sanderijn (moeder van drie kinderen in klas 4, 2 en kleuterklas)



Liedjes zingen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten