woensdag 15 april 2020

Woensdag: Kook- en bakdag. De Pinksterbloem (die bloeit met Pasen?)







Tijdens een avondwandeling met Pasen vond ik in het late avondlicht een grote hoeveelheid voluit bloeiende Pinksterbloemen.
Nu is dat niet zo bijzonder want nog steeds vind je elk jaar in de voorjaarsmaanden april en mei, in weilanden en langs de waterkant in de berm, de bloeiende Pinksterbloem.




De plant bloeit met lila, roze en lichtpaarse soms bijna witte bloemen. Als de bloemetjes uitgebloeid zijn komt er een vruchtje, hauw genaamd,  van ongeveer 5,5 mm lang.
De plant is overblijvend en komt ieder jaar weer op.

De naam Pinksterbloem doet vermoeden dat ze rond Pinksteren bloeit.
Pinksteren is op zijn vroegst 11 mei en op zijn laatst 14 juni.
Maar in juni vind je geen bloeiende Pinksterbloemen meer, ze is dan al uitgebloeid.
Een rijke bloei zie je met een “late” Pasen.
De afgelopen jaren zijn er rond de Pasen vaak al warme dagen en kun je de Pinksterbloem voluit zien bloeien.

Bestand:Plantenschat1898 41 15 Pinksterbloem.—Cardamine pratensis ...
Afb. 15 uit Plantenschat 1898.


Waarschijnlijk bloeide ze in de 17de en 18de eeuw wel rondom Pinksteren.
De winters waren toen langer en kouder in ons land.
In de Germaanse tijd was de Pinksterbloem gewijd aan Freya, de Germaanse goddelijke moeder.
In Duitsland herinnert haar naam Muttergottesblume (moeder van God-bloem) hier nog aan.

Soms als je een bosje Pinksterbloemen plukt, zie je kleine schuim/spuugvlokjes in de oksels van de bladeren. Dit schuim komt van de schuimcicade, een klein beestje, dat in zijn eigen schuim leeft.

De Pinksterbloem is een van de vele voorjaarsplanten/bloemen die eetbaar is.
Ze bevat veel vitamine c, ze is bloedzuiverend en kan gebruikt worden bij het verdrijven van voorjaarsmoeheid!



Het blad en de jonge scheuten smaken mild pittig tot scherp met een wat mosterdachtige smaak.
Het blad is het lekkerst voordat de plant bloeit, het kan anders wat bitter smaken.
De bloemen zijn ook eetbaar en prachtig ter decoratie.

Vanochtend heb ik een klein bosje geplukt en verwerkt in onderstaande voorjaarssalade.
( niet plukken uit bermen, bos- en perkranden, waar baasjes hun hond uitlaten).




RECEPT.


Salade van linzen met rode biet, bieslook en pinksterbloem.


Nodig voor 4 personen:

400gr. gekookte linzen
400gr. gekookte rode bietjes, in kleine blokjes gesneden.
een handvol noten naar keuze
een handvol verse bieslook
een handvol jong pinkstergroen en pinksterbloemen
3-4 el extra vierge olijfolie
3-4 el balsamico
zwarte peper en zeezout naar smaak.


Voeg alle ingrediënten bij elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Tot slot de pinksterbloemen ter decoratie!
Een stokbroodje uit de over erbij en.....

Eet smakelijk!



Juf Gerrie (en zij maakte ook de foto's)







Geen opmerkingen:

Een reactie posten