Vandaag een bijzondere maaltijd.
In klas 3 worden verhalen uit het Oude Testament verteld.
Met Pasen eet de 3e klas (althans, ze trachten daar in de buurt te komen) een Pesach maaltijd.
Deze Joodse maaltijd zit vol symboliek.
Juf Tineke, die bij ons de administratie doet, heeft er over geschreven.
Op vraag van juf Martha vertelt de man van Tineke, Walter Meijles hierover.
Wat een leuke samenwerking zo!
Uit: Volgens de Joodse traditie. |
Het joodse Pesach
Het Pesachfeest is zonder twijfel het meest belangrijke feest voor joodse mensen. Met Pesach gedenkt de joodse gemeenschap de bevrijding uit de slavernij in Egypte onder leiding van Mozes. Het feest duurt zeven dagen en valt samen met de volle maan in het voorjaar, ongeveer in dezelfde tijd als het christelijke Pasen.
De eerste en laatste dag van het feest zijn feestdagen waarop niemand mag werken. Alle dagen, ook de werkdagen, staan in het teken van de uittocht. Bijzonder is dat zolang het feest duurt niemand iets mag gebruiken dat gist of zuurdesem bevat.
Gezamenlijke feestmaaltijden zijn een wezenlijk onderdeel van alle joodse feest. Zonder maaltijd geen feest!
Het Pesachfeest begint met de seidermaaltijd. Eten, lezen, vertellen en zingen zijn in die orde onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Als de tafel feestelijk is gedekt, vraagt het jongste kind aan vader: “Vader, waarom is deze avond anders dan andere avonden?”
“Slaven waren wij mijn kind, maar God heeft ons bevrijd.” Dan wordt de wijn ingeschonken, een dronk op de vrijheid.
joods.nl
Op de tafel staan schalen met matses, het ongezuurde brood omdat er bij de vlucht van de joodse slaven uit Egypte geen tijd was om het brood te laten rijzen. Alle spijzen op de seiderschotel hebben
een verwijzende, symbolische betekenis en maken het gebeuren van toen actueel, tastbaar.
jonet.nl
-De maror, bittere kruiden, vaak is dat mierikswortel, zijn een herinnering aan de bittere tijden.
Zout water, symbool voor de tranen van de slaven.
-Charoset, een mengsel van gemalen vruchten, noten en kaneel vermengd met zoete wijn, dat doet denken aan de leem waarmee de joodse slaven de stenen voor de pyramides moesten maken.
-Karpas, verse groene groenten of kruiden, symbool voor ontkiemen en nieuw leven, de lente.
-Betza, een geroosterd of gebakken heel ei, als symbool van de offers die vroeger in de tempel in Jeruzalem gebracht weren. Het ei is ook teken van rouw over de in 70 n. chr. Door de Romeinen verwoeste tempel. Anderzijds staat het ei ook voor het bewaren van de hoop: het nieuwe leven dat toch door de weerbarstige schal heen breekt. Ook wordt het ei wel gezien als een verwijzing naar het broze menselijke bestaan.
-Zeroah, een lamsbotje dat herinnert aan het offer van het paaslam in de tempel, dat weer verwijst naar het geofferde paaslam. Met het bloed van het lam werden de deurposten van de joden in Egypte gemerkt, die zo gespaard werden en hun eerstgeborene niet verloren bij de tiende plaag.
Tijdens de Seider dient men vier bekers wijn te schenken. Een vijfde beker blijft onaangeroerd en wordt gevuld voor de profeet Elia, die als voorbode van de Messias zal zijn, als de dag van de grote bevrijding daar is.
Verleden, heden en (hoop op een bevrijdende)toekomst worden zo met elkaar verbonden tijdens deze maaltijd.
Recept voor kaneelballetjes
Typisch koekje voor Pesach, er wordt geen meel – dat zou immers kunnen rijzen! – gebruikt maar in plaats daarvan eiwitschuim. Een lekkere knabbel die niet veel tijd kost.
Wat heb je nodig?
· 250 gram amandelmeel of fijngemalen amandelen
· 250 gram fijn suiker
· 1 kleine eetlepel gemalen kaneel
· 2 eieren
· 50 gram poedersuiker en nog wat kaneel voor de afwerking
1. Verwarm de over op 170 graden en vet een grote bakplaat in
2. Doe het amandelmeel in een kom en meng er 125 gram suiker en de kaneel door. Zet dit mengsel apart.
3. Scheid het eiwit van het eidooier. Klop de eiwitten in een schone vetvrij kom met een mixer schuimig. Blijf kloppen tot zich zachte pieken vormen. Voeg beetje voor beetje de rest van de suiker toe en klop na elke toevoeging tot het eiwit goed stijf en glanzend is.
4. Spatel het eiwit/suikermengsel voorzichtig door het notenmengsel
5. Bevochtig de handen met wat water en maak van het mengsel balletjes ter grootte van een walnoot. Is het mengel te zacht om balletjes te vormen? Voeg dan nog wat meer amandelmeel toe. Leg de balletjes een paar centimeter uit elkaar op de ingevette bakplaat en bak ze in 20-25 minuten goudbruin.
Een fijne dag en: EET SMAKELIJK!
Tineke Braspenning.
KLIK HIER
Wil je ook het verhaal van Walter Meijles, de man van Tineke, horen?
KLIK HIER
Dankjewel Walter, wat mooi om de dag te beginnen met jouw gesproken verhaal! We wensen je alsnog goede diensten in deze tijd. Groetjes Henk en Hetty
BeantwoordenVerwijderen